Oesters gegratineerd - maniere Jaqcques
Ingrediënten
- 32 oesters nr 2
voor de garnituur :
- 250 g verse spinazie
- 100 g celeri-branche
100 g wit van prei
100 g parijse champions
15 g boter
Voor de veloute
20 g maiszetmeel
- 20 g boter
- 5 cl de noilly-prat
- 1 soeplepel groene peper uit blik
- 1 mespunt curry
voor de sabayon:
- 6 eidooiers
- 100 g room
- Zout
|
Bereidingswijze
- Mix de groene peper enkele seconden tot een puré.
- Open de oesters en vang het sap op en zet de oesters en de schelpen weg
- Filter het sap en leng eventueel aan met water tot 30 cl
Voor de velouté
- Doe de boter in een sauteuse, singeer het met het zetmeel, meng met het oestervocht en de noilly-prat, de groene peper en de curry.
- Laat op een zacht vuurtje het tot een mooi gebonden crème komen.
- Kuis nu de groenten en scheur de spinazie bladeren in twee of drie delen.
- Blancheer de spinazie in gezouten water en dit gedurende 1 minuut en schrik dan af in koud water!
- Snij de andere groenten in fijne julienne(batonnets) en doe met weinig boter in een sauteuse met een weinig water en dit gedurende 5 minuten zodat ze nog beetgaar zijn.
De sabayon
- Klop de eidooiers in een kom au bainmarie met de room en een weinig veloute en dit tot dat men een mooie mousse heeft.
- Doe nu de rest van de veloute er bij, stop met het slaan, en neem de sabayon van het vuur.
Eindbereiding
- In ieder schelp doe men een weinig spinazie, daarop een oester en daarop een weinig van de groenten , en napper met de sabayon
- Doe de gril aan
- Zet de oesters op een bord waarop men eerst grof zout gedaan heeft om niet te schuiven!
- En laat het grillen tot men een kleurtje heeft.
- Direct opdienen.
|